Voedselbos in de Achterhoek

Wat is een voedselbos?


De grootschalige landbouw pleegt roofbouw op de aarde, voedsel wordt van hot naar her gesleept. Het systeem van nog meer kunstmest en pesticiden is een doodlopende weg. Kan het ook anders?

Ja, dat kan! Op onze plek is de grond, inmiddels 5 jaar, aan het herstellen van jaren intensieve landbouw. 
De bodem leeft steeds meer, de biodiversiteit neemt toe. Het voedselbos groeit in harmonie met de natuur en vormt een gezond ecosysteem. Als mens zijn we onderdeel van dit geheel. We mogen leren over nieuwe soorten bessen, noten en meerjarige groenten, wild plukken... Anders eten en kijken naar voedsel is een ware ontdekkingsreis en we willen onze
ervaringen graag met jou delen!

Wil jij inspiratie? Alternatieven voor het supermarkteten? Kom kijken, beleef het voedselbos en laat je overtuigen dat gezond eten en natuur echt samen gaan!

 • Het eten van de toekomst, komt dat uit een voedselbos of uit een laboratorium?
 • Is wat ik eet wel gezond?
 • Zit er gif op?
 • Komt het van ver weg?
 • Is het duurzaam geteeld, kan ik
  het vertrouwen?
Voedselbos in de Achterhoek (38)

Onze weg naar het voedselbos

Het eerste deel van ons voedselbos is ongeveer een 0,4 ha groot. Het gaat nu, in verhouding meer om beleving dan productie.
Beleving van het bos, het plukken, het proeven, de verschillende smaken... het leren verwerken, drogen, inmaken, bewaren... en kennis delen..
Het bevorderen van biodiversiteit staat voorop. Dit noem je een "Romantisch" Voedselbos. Het is kleinschalig experimenteren.

Het is idealistisch omdat we onze grond willen laten herstellen, omdat dit tijd vraagt en je hier geen ondernemersplan op kunt maken. We vinden het geweldig om te pionieren, te zien wat er gebeurt, en dat is al heel wat… We worden blij van de bloemen, de insecten, de mogelijkheden om te leren, je te verbazen, de herstelkracht te ervaren. Wij kunnen iets terugdoen voor de natuur, op ons stukje grond en al deze ervaringen en waarnemingen delen met jullie.

Wil je weten HOE we dat doen lees dan verder of bekijk direct welke rondleidingen wij voor je kunnen doen...

Voedselbos kaartjes met uitleg

Over

Eigenaren vakantiehuis en voedselbos Wilco en Adriana

We zijn hier op deze plek samen gekomen om voor dit stukje aarde te zorgen. Zodat de aarde kan herstellen, kan groeien en bloeien en goed is voor mens en dier.
Het pension is ons gegeven als middel om het samen ‘wonen en werken’ op 1 plek mogelijk te maken. De levensenergie van deze plek is hoog. We verzorgen de plek door met aandacht voor harmonie, schoonheid en spiritualiteit te ‘zijn’. Door onze aanwezigheid, doordat we
onze plek in het geheel innemen en te bezielen, kan de energie stromen, ook als dat moeilijkere kanten in onszelf losmaakt. Er is een energetische uitwisseling tussen natuur, planten, bomen, mensen en dieren.

We zijn op zoek naar de juiste balans op gebied van voedsel en gevoed worden, gezondheid en welzijn, in fysieke en geestelijke zin.
We vertrouwen op onze hogere geestelijke leiding die juist die mensen op ons pad brengt die we nodig hebben op dat moment, of die ons of onze plek nodig hebben om hier even te ‘zijn’. Vanuit dit vertrouwen zorgt de plek voor ons in alles wat we nodig hebben en delen we onze overvloed.

Voedselbos in de Achterhoek (38)
Voedselbos in de Achterhoek (29)
Voedselbos bij Ruurlo in de Achterhoek

Ontwerp vanuit de permacultuur

Permacultuur geeft een richting in hoe je een systeem ontwerpt in zones, waarbij verschil gemaakt wordt in aanwezigheid van de mens in het ecosysteem. Dichtbij huis de meest intensieve teelten zoals klein fruit, groente, verder weg struiken en bomen, bijvoorbeeld de fruitbomen. Nog verder weg de ‘natuur’ de zone waar de mens niet komt, de successie zijn gang mag gaan, voornamelijk inheems aangeplant wordt, biodiversiteit bevorderend. 

We hebben onderzoek gedaan naar grondsoort, grondwaterpeil, windrichting, hoogteverschillen, ligging ten opzichte van de omgeving enz. Het resultaat is deze ontwerptekening. In het geheel van ons terrein van 2,5ha is het voedselbos een onderdeel van een 0,5ha op de tekening te herkennen aan een nog niet verder ingevuld wit veld. Rechtsboven in de tekening sluiten we aan bij het bosje met poel van de buren. Hier staan al hoge bomen.

Voedselbos Achterhoek Barchem Ruurlo ontwerp Oase

Beplanting voedselbos

knotwilgen bij groepsaccommodatie Achterhoek

Een ecosysteem ontwikkelt zich pas goed bij een minimale grootte van 4 ha. Gelukkig zitten we dicht bij een natuurgebied en hebben onze naaste buren ook een ‘bosje’ met een poel waardoor we een redelijke ligging hebben. In 2022 hebben we mee gedaan met Treevember, een crowdfundingsactie om de eerste aanplant te financieren. Hiermee zijn we op ongeveer 2000m2 begonnen. Dit deel sluit aan op de bestaande houtsingel en boomgaard. De ligging is beschut en grootste voordeel is dat de bodem al wat verbeterd is langs de rand. Er staan volgens de 7 lagen structuur: bodembedekker: cranberry en rabarber, smeerwortel.
Struiklaag 1: Kornoeljekers, appelbessen, honingbessen, bosbessen, frambozen en bramen
Struiklaag 2: Aalbessen en zwarte bessenstruiken, olijfwilgen, halfstam kers en perzik
Boomlaag 1: Hoogstamfruit oude rassen appel, peer, pruim en nashipeer
Boomlaag 2: Tamme kastanje

Verdere aanplant met inheems plantgoed wilde lijsterbes, wilde appel, sleedoorn,

Keuze voor verschillende soorten en rassen in het voedselbos

Er zijn natuurlijk vele soorten en rassen. Ik heb gekozen voor:

Voedselbos met alle verschillende soorten en rassen
 • Diversiteit: Veel soorten bessen, peer, appel, pruimen en kersen
 • Spreiding in het seizoen qua oogsttijd: Handappels in de zomer en bewaarappels in het najaar.
 • Bijzondere eigenschappen: Appel met rood vruchtvlees (Baya Marisa) of een echt grote appel voor appeltaart of sap (Bramley’s Seedling) 
 • Oude rassen die je niet in de supermarkt zal aantreffen (Hermien van Eibergen)
 • Nieuwe mogelijkheden: Nashipeer, olijfwilg, Aroniabes, Kornoeljekers
 • Persoonlijke voorkeur. Voor stoofpeertjes: Winterrietpeer en Winterjan/Kleipeer

Voedselbos: voeding voor lichaam én geest

Het hele terrein en daarmee ook het voedselbos is voeding voor de geest. Naast de rust, de stilte, de verbinding met de natuur en de aarde vindt je hier nog veel meer. Schoonheid van de bloemen, geursensaties van de pindakaasboom of cola-plant. Je kunt heerlijk wegmijmeren of even mediteren. In een hoekje met een boekje.

Proeven van vruchten waarvan je niet wist dat ze bestonden, kornoeljekers, aroniabes, nashipeer de tijd gaat het leren hoe lekker ze zijn.
Voor ons is het een grote geruststelling dat we ‘iets’kunnen terug doen voor klimaat, de aarde, biodiversiteit, dat we een kievistnest op ons terrein hebben gehad. Het geluid van de roepende kievit, dat is geweldig of de uilen ‘s nachts… We hebben al heel wat bomen en struiken aangeplant en daar kan je werkelijk alleen maar stil van worden en dankbaar zijn.

Nieuwsgierig geworden naar ons voedselbos?

We geven in het groeiseizoen van april t/m oktober graag uitleg bij wat we aan het doen zijn. We laten ons groei- en leerproces zien om anderen te inspireren. Misschien wil jij wel meer weten over de huisvesting van paarden op een natuurlijke manier.
Of ben je geïnteresseerd in voedsel, zodra er iets te proeven valt laten we jullie meegenieten van allerhande noten, bessen en kersen, bijzondere rassen appels en peren. Alles onbespoten en onbemest, met de echte volle smaak zoals eten bedoeld is.
Beschikbare data zijn op aanvraag. Appen is het snelste: 0649461468

Rondleiding 1

Duur 1,5uur.
Wandeling over het terrein met uitleg over de aanplant, bodemherstel en actuele
ontwikkelingen.
Kosten 10,00 p.p. bij deelname van 6-12 personen.

Rondleiding 2

Duur 2 uur.
Wandeling over het terrein met uitleg over de aanplant, bodemherstel en actuele ontwikkelingen + paarden houden op een PaddockParadise.
Kosten 15,00 p.p. bij minimale deelname van 6-12 personen.

Extra mogelijkheden :
Koffie/thee met proeverij/vragenronde: 5,00 euro p.p.
Rondleiding inclusief overnachten in ons vakantiehuis

Contactmogelijkheden

Ruim parkeren bij het vakantiehuis

Kom zelf onze bijzondere plek vol kunst & duurzaamheid ontdekken

Dit doen wij aan duurzaamheid:
- We hebben groene electriciteit
- Er is een moderne cv ketel voor warm water
- We maken gebruik van duurzame (isolatie) materialen
- Er is vloerverwarming
- We scheiden afval
- Biologische schoonmaak
- We bieden lokale en biologische producten

Vakantiehuis duurzaam eh kunst